Kósza gondolatok…üdv influenza, Te hogy vagy?

Elsőre sokan nem hiszik, de bizonyított tények támasztják alá, hogy a legyőzött betegségek erősítik az immunrendszert.
Minap beszélgettünk Anyukákkal Pöttyben. Az influenza szezon volt a téma, és megkérdezték, hogy “Zsuzska Te sosem vagy beteg?”. De igen. Sőt. Mikor intenzíven, napi szinten elkezdtem gyerekekkel foglalkozni, akkor havonta is beteg voltam, közel 2 évig.Ennek már 10 éve. Szép lassan megtanulta a testem felismerni a betegségeket és gyógyszer nélkül legyőzni őket, így megerősödött az immunrendszerem. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy most már nem kapok el semmmit. Elkapom, de észrevehetően gyorsabb lefolyásúak ezek a dolgok. Egy nátha és egy torokfájás van, hogy csak 1 éjszaka. Azok a betegségek pedig amelyekkel még nem találkozott a szervezetem, még engem is ledöntenek. De valahogy ezek mindig “pihenő” szakaszban törnek rám. Ez már a pszichés ok. Az agyam tisztában van vele, hogy mindig december vége és január eleje között tud pihenni, így én rendszeresen akkor vagyok beteg 🙂 Már szinte előre beírom a naptárba, hogy “üdv betegség, vártalak”. Ezek a fertőző bacik és vírusok nem csak a zárt helyeken és közösségekben találatóak meg. Ők mindenhol ott vannak mindig. Kérdés, hogy az immunrendszer mennyire erős? Befogadja? Vagy elküldi melegebb éghajlatra? Télen azért van több betegség és jöhet a híres “influenza szezon”, mert nem jutunk elég mozgáshoz, hisz hidegben kevesebb időt töltünk kint. Nem jutunk elég friss gyümölcshöz, így kínunkban kapkodjuk a vitaminokat…Bár én nem. Életemben nem szedtem és nem is szeretnék. Engem még nem sikerült róla meggyőzni, hogy a Tv-ben reklámozott bogyóban valóban C vitamin van-e és nem épp egy függőséget okozó szer, amely utána arra kényszerít, hogy non-stop szedjem, mert hűűűű de jobban vagyok tőle….
Félre ne értsetek, ha szükséges én is beszedem a felírt gyógyszert, amikor már napok óta magasabb a láz is és elviselhetetlen a fájdalom. De amennyire lehet, meghagyom a szervezetemnek a lehetőséget, hogy védekező funkcióját beindítsa, és így Ő győzze le.

Mindenki a legjobbat szeretné a gyermekének, ezért sokan átbillenve, de a széltől is óvják. A csapból is az folyik manapság, hogy milyen öko szappannal, tiszítószerrel, ruhával és egyéb dolgokkal tegyük könnyebbé a mindennapokat. Tényleg szuper jó dolgok ezek és emelem kalapom a kitalálói előtt, de szerény véleményem szerint, ha ezeket túl korán, kisgyermekkorban vezetjük be a gyermek életébe, akkor többet ártunk, mint használunk. Elnyomjuk a védekező mechanizmust és a szervezet önálló ismerkedő fejlődését. Sajnos, ha később az a gyermek már önálló lesz és felnőttként maga dönt, hogy mivel mos kezet, mit vesz fel, mit szeretne inni és enni….és ez nem “bio” lesz , akkor a szervezet borul és millió allergiás reakcióval reagál. Ezzel nem azt mondom, hogy egyen mindent és legyen egészségtelen…Sőt. De találjunk egy határt. Minden szervezetnek szüksége van valamennyi cukorra, zsírra, szénhidrátra. Csak egyszerűen figyelni kell a mennyiséget. Ha ezeket betartjuk, akkor kialakul az egyensúly.

“Bezzeg a mi időnkben”…igen. A mi időnkben nem voltak még ennyire fejlett étkezési szokások, csodaszerek, még is itt vagyunk. Mélyen élnek bennem az emlékek, amikor gyerekként gondoltam egyet és mezítláb kimentem a kertbe epret vagy épp szőlőt enni mosatlanul. Vagy kézmosás nélkül felfutottam a mamához egy szelet kenyérre. Ami jól esett, pedig fehér lisztből volt. Engedjük, hogy a szervezet a maga ütemében igényelje a fejlődéshez és a stabil immunrendszerhez szükséges anyagokat gyerekként. Aztán felnőttként már tudatosan, saját tapasztalatból tanulva, irányíthatjuk magunkat valamilyen szinten. Most már felnőttként én is odafigyelek, hogy milyen alapanyagból főzök magamnak, milyen lisztből sütök, de azért mert már ismerem a testem és a szervezetem.

Nem mindenki fog velem egyet érteni, de hiszem azt, hogy a mai világban azért van ennyi gluténérzékeny gyermek, mert kicsiként nem ismerte meg a szervezetük a glutént. Amikor szükség lett volna rá… Aztán bekerült egy közösségbe, megkívánt valamit, amit ettek a társai, vagy épp nagyinál járt és evett egy jó “mami kalácsot”, addigra a szervezet nem tudta lereagálni. Így allergiás reakció lépett fel.

Én ugyanígy látom a betegségeket is. Ha jön az influenza szezon, akkor hirtelen sokan bezárkóznak gyermekükkel. Inkább a négy fal között vannak, és nem mozdulnak ki közösségbe, nehogy elkapjon valamit a kicsi. Ez teljesen jó és működhet. Egészen addig, míg a gyermek bekerül az oviba. Sajnos ott egyszerre annyi betegséget fog megismerni a szervezete, hogy sokkal hosszabb időre és keményebben fogja ledönteni a betegség. Az immunrendszer ugyanis nem csak a vitaminoktól, zöldségektől, gyümölcsöktől, friss levegőtől és mozgástól erősödik, hanem attól is, hogy megtanul védekezni idejében. Erre pedig akkor van esély, ha nem széltől óvva ülünk vele otthon, hanem bátran szembeszállunk a betegségekkel. Egyet legyőz gyógyszer nélkül, mert kezelésre ott van Anya, az ölelés, a meleg tea és a pihenés…majd mire jön következőre, akkor a szervezet felismeri és szó szerint szemközt neveti.

Én azt mondom, üdvözöljük a betegséget egy mosollyal. Igyekezzünk minél előbb megismerkedni vele.

A nevetés és mosoly egyébként mindenre gyógyír.

Ti mit tesztek influenza szezonban?Inkább elzárkóztok, vagy inkább ismerkedtek?