Ismeretlen ismerős elvárásai…

Saját álmok, mások elképzeléseivel? Na neeeeeee….

Ez a kérdés többször fordult meg a fejemben az elmúlt hónapok során… Tényleg létezhet ez a fránya vonzás törvény. Minél többször jött szembe egy-egy kérdés, annál jobban vonzotta a többi hasonlót maga után. De a főkérdést már én fogalmaztam meg magamnak…ez az én saját álmom, de most tényleg mások látásmódja szerint vigyem végig?

Azért írom ezeket most le Neked, mert biztos vagyok benne, hogy van olyan élethelyzet, amelyben Te is magadra tudod vonatkoztatni. Nem kell, hogy pont ugyanezek történjenek Veled. Egyszerűen csak Te is elképzelsz valamit, amiről hiszed, hogy szép lassan valóságban éled meg, de közben ott ül a kis ördög a jobb vagy bal válladon és folyton kérdezgeti: „Ezt Te szeretnéd? Ezt most magadért csinálod valójában? Te vagy az? „

Kicsit messzebbről indítok. A Pöttyöm. Az én kicsi Pöttyöm, ami már lassan golyó 🙂  De nagyon élvezem. Mikor belevágtam, magam sem tudtam mire számítsak. Humán tantárgyakból mindig jó voltam a sulikban, de a fránya matek és társai folytonos küzdelemre késztettek. 😀 Így alapból féltem a vállalkozással, a papírmunkákkal és a háttérben meghúzódó dolgokkal járó feladatoktól. A legtöbben sajnos csak annyit látnak ebben, hogy „Ohh… kifestett, mondókázik, tanul velük, játszanak és az egész napja szuperül telik”. A végével egyetértek. Igen szuperek a napjaim, amikor a gyerekekkel vagyok.  Szeretem a munkám és egy percét nem bánom, hogy belevágtam anno, de azért egy vállalkozásnak vannak kemény nehezebb részei is, amelyeket a szabadidőmben intézek, amelyekből senki nem lát semmit.

„Neked milyen sok szabadidőd van? Sosincs órád dél és három között”…Ez a kedvenc. A férjem tudja, hogy ha hasonlót mond nekem, akkor mit szoktam rá zsigerből válaszolni. 😀

Aki egy kicsit is benne van akár egy saját vállalkozás, akár egy számára nagyon fontos munkában és mellette jönnek a VS. – ek…az tudja, hogy miről beszélek. Van még a család ugye, aztán az énidő, a barátok, a házimunka és a gyereknevelés. Nekem még nincs saját gyerkőcöm, de azt már most látom, hogy hatalmas logisztika lesz, hogy megtaláljam az egyensúlyt majd, ami mindenki számára megfelelő lesz.

Olyan egyszerűen ítélkezünk mi emberek. Látunk kívülről valakit és úgy gondoljuk, hogy Neki könnyű. Nem , szerintem senkinek sem az. Mindenkinek meg vannak a maga harcai, a maga ritmusa és célja. Nem kell homokba dugni a fejet és ott tartani, nem kell kéretlen tanácsokat osztogatni és főképp nem kell érezni más helyett.

Van, hogy kapok kedves és kevésbé kedves mondatokat, ismerősöktől, de még idegenektől is. Hát bocsika, én ebben önző leszek picit, de ha már megálmodtam, megvalósítottam, akkor megtartom és helyet adok neki az életemben. Lehet kevesebb hely jut Neki, mint eddig, de mindig lesz helye. És azért is megmutatom majd, hogy menni fog egyszerre minden az életben.

Éljünk így! Egyszer élünk, úgyhogy jogunk van a saját ütemünkben, a saját kedvünk szerint megélni a pillanatokat.

Az elmúlt hónapokban többet voltam önző, ez pont ma tudatosult bennem. Túl sokat énidőztem, és még fogok is április végéig. De okkal teszem mindezt. Jön egy fura kérdés és jön a lelkiismeretfurdalás. Aztán jön a láthatatlan pofon magamtól, de még talán hátba is veregetem magam, hogy igen megérdemelted az énidőket.

Lehet pont tanulsz gyerek mellett? Vagy épp egy fontos projektben vagy benne a munkahelyeden a család mellett? De fontos ez is, az is….vagy nem? Merd kimondani, hogy IGEN. Ne legyen azért lelkifurdid, mert van más, ami boldoggá tesz a monoton napok mellett. Kellenek az újdonságok, az új ingerek, a kizökkenés a mindennapokból. Ezek töltenek fel minket. Túl pörgős és hajtós világot élünk ahhoz, hogy ne szomjazzunk néha többre és másra.

Megosztó a szülők és legfőképp az Anyák körében sok-sok dolog.

Én lassan 32 évesen a jelenlegi kérdésköröket kapom…

„Mikor szülsz már? Fontosabb a vállalkozás? Nem ám karrierista anya leszel? Otthon leszel vele 3 évig? Ugye igen?” Jesszus…még meg sem fogant szegényem, de már most terror van 😀

Régebben nagyon előre terveztem mindent. Az elmúlt négy évben viszont rákényszerültem sok spontán helyzetre. Bevallom tetszik. Úgyhogy ezekre a mások számára oly fontos kérdésekre is mindig azt válaszolom, hogy „majd spontán alakul” .

Ha hasonló helyzetben lévőként olvasol, akkor tudom, hogy érted miről beszélek.

Ha anyaként olvasol, akkor tudom, hogy most lepörgeted magadban a te mindennapi „terrorkérdéseidet”:

„Még nem mászik? A szomszéd gyereke ennyi idősen már járt.”

„Még nem beszél? Azonnal szakember.”

„Nem megy neki az angol vagy a német? Mi lesz vele, ha felnőttként nem fog tudni nyelveket?”

„ Még nem eszik darabosat? Pedig már van 4 foga. A szomszéd gyereke ilyenkor már kolbászt rágcsált.”…ahhh…..és még sorolhatnám.

Kérlek szépen, hogy ilyenkor mosolyogj és engedd el.

Január elején kaptam a legtöbb lelki pakkot…hirtelen jött…nagymennyiségű csomag volt. Elvihette volna a DPD máshová… De nem, Ő nekem hozta. Sírva hívtam Anyát, hogy mit kell mondanom ilyenkor? Ő meg belenevetett a telefonba és csak ennyit mondott: „Lüke vagy? Most komolyan Te ezen sírsz? Te, a Zsuzska?”. BAING….Anya mindig rövid és velős dolgokat mond 🙂 Lényegében ennyiből állt a komoly anya-lánya beszélgetés, de pont elég volt ahhoz, hogy felébredjek. Azóta megy a nevetés is ezeken, és meg tudom különböztetni már, hogy ki milyen szándékkal jön felém.

Szóval Te, aki most épp a gyerekneveléssel vagy a babavárással, esetleg a beadandóval, netán a tanulással vívsz harcokat…vagy a konyhában az ételekkel nem vagy túl jóban, esetleg a reggeli meetinget rakod össze egy liter kávé mellett…. állj meg és mosolyogj egy nagyot. Engedj el minden külső tényezőt és csak a belsőre, (önző módon néha) koncentrálj, magadra!

Nevess! Magadon vagy máson, mert csak akkor tud más is rajtad vagy magán mosolyogni…ez az élet egyik körforgása.

Neked milyen kérdések voltak az életedben, amelyek befolyásolni tudtak? Vagy épp melyek voltak azok, amelyek miatt felment az a bizonyos pumpa?