Esőben is vidáman :)

Hajlamosak vagyunk esőben letargikus hangulatba esni. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy engem nem kap el néha. Három hetet töltöttem Pötty nélkül, de bevallom így 3 év után most sikerült teljesen kikapcsolnom és megélnem a magánpillanatokat. Ezt is tanulni kellett. Az ember gyereke, ha magáénak érez valamit 100%-ban, azt nagyon nehéz elengedni. De sikerült 😉
Letelt a 3 hét és nem elég, hogy vissza kellett zökkenni, még az időjárás sem akart jóban lenni velem. Eső…eső…eső…nem hiszem el, még mindig, de honnan esik még? Első két nap el is aludtam, kávé nélkül még kocsival sem indultam semerre 🙂 Ő lett az új barát. És becsöppentem a hétfői, majd a szerdai új csoportomba. Itt indult el bennem a pozitív energia. Nem érdekelt már, hogy kint zuhog, hogy tocsog a ruhám és a hajam a víztől. Még az sem, hogy ilyenkor begöndörödik a vége 😀 Pedig, aki ismer az tudja, hogy ez az egyik legnagyobb ellenségem 😀 Feltalálhatná valaki az akksis hajvasalót..

Szóval…áradt az energia. A sok mosolygós arc, a vidám dalok, énekek, a zene és a szülők kezdeti érezhető bizalma feltöltött. Elkezdtem meglátni a szépet ebben a fránya időjárásban. Még egy lehullott falevél és egy gesztenye is szép tudott lenni a Spar parkolóban a tócsában. De szép volt, ahogy a kis gumicsizmák színesebbnél színesebb verzióban sorakoztak a Pötty folyosón. Talán ez volt a legszebb. Mert jó látni, hogy az élet nem áll meg. Akik Pöttybe jönnek, megtehetnék, hogy otthon egy meleg tea mellett játszanak. De nem, ezek az Anyukák számomra Hősök. Felöltöztetnek reggel 1 vagy akár 2 gyereket. Sárban, esőben járva elindulnak hozzánk azért, hogy együtt legyünk. Hogy beszélgessünk, kikapcsoljunk, fejlődjön a pici vagy éppen a nagy.
De persze ez nem egész napos elfoglaltság. Tudom, hogy a többi időt is hasznosan kell tölteni. Amikor kint egész nap zuhog és hideg a szél is, nem bírja a szervezet a túlzott kintlétet. Így adok Nektek néhány játékötletet esős időre.

Egészen kicsikkel, 1-3 évesekkel irtó jó móka a termések és levelek gyűjtése ilyenkor ősszel. Ezeket otthon nagyon jól lehet válogatni. Adjatok a gyernek kezébe néhány műanyag edényt és mutassátok meg neki, hogy melyikbe mit rakjon. Egyik edénybe gesztenye kerüljön, másikba csak levél stb. Ezzel nem csak, hogy az idő telik, hisz egy ennyi idős gyermek órákat képes így rakosgatni 🙂 , de fejlődik figyelme, koordinációs képességei és finommotorikája is. Hasonlóképpen játszhattok a csipeszekkel is. Hisz ez minden háztartásban fellelhető. Ilyenkor a színek tanulásával kombinálhatjátok a közös játékot. És most jön a kedvenc ajánlásom 🙂 Néhányan tudom frászt kapnak, ha meghallják a bűvös szót: “festék” , de nem kell Tőle félni. Még nem evett meg senkit 😉 Nagyon jó minőségű és mégis kedvező árú temperákhoz lehet már jutni írószerboltokban, amelyek ruhából könnyen kimoshatóak. De ha nem nyűglődnétek vele, akkor nejlon terítő a gyerekre és senki nem látja otthon. 🙂 Akár pelusban is dolgozhat, hisz otthon meleg van. Ezek után már csak rendezzetek be neki egy nagyobb terepet, festék elő és indulhat a Maszatolás. Hihetetlen, de a sok szín és új inger hatására, a gyerekek ezzel is képesek nagyon hosszú ideig lekötni magukat. Vagy gyurmázzatok. Klassz dolog Anya szaggatójával és sodrófájával ismerkedni. Gyurmát pedig Ti magatok is készíthettek könnyen sóból és lisztből. Így még attól sem kell tartani, hogy mi lesz, ha a gyermek lenyeli véletlenül. Ha pedig színeznétek is, akkor használjatok ételfestéket a maximális biztonság érdekében.  Ezek után már csak néhány jól ismert mondóka és dal mozgással kísérve és a gyermeked garantálom, hogy mélyen fog aludni este 🙂

Nagyobb gyermekekkel szintén ajánlom az összes fent felsorolt játékot. De Nekik már életkorukhoz megfelelően lehet “nehezíteni”. Számokat is megadhatunk a válogatásnál. Esetleg a terméseket rakosgatva gyakorolhatjuk az összeadást, kivonást. A kreatív foglalkozásnál már bevethetjük az olló használatát. Természetesen szülői felügyelettel.  Társasjátékok, kártyaparty vagy csak egy ország-város is, de szebbé tudja varázsolni a borongós délutánokat. Építsetek kuckót, ahová egy mesekönyvvel és egy pohár meleg kakaóval bevonulva csodás közös perceket élhettek meg. Főzzetek, süssetek együtt. Ha épp tészta készül, a gyermek addig fűzhet belőle egy nyakláncot vagy karkötőt is, míg Ti elmosogattok.

A lényeg,a közösen eltöltött idő!

Így már bent úgy érzitek, mintha a fejetek fölé a nagy vidámságban, csak rajzolva lenne az eső 😉