10 egyszerű ötlet finommotorika fejlesztésére

Mivel iskola-előkészítő foglalkozásokat is tartok a Pöttyösben, így számtalanszor találkozom elkeseredett szülőkkel, akiktől gyakran hallani az alábbi mondatokat:

“Nem tud szépen rajzolni.”
“Nem szeret rajzolni.”
“Nem szereti a ceruzát még fogni sem.”

Nos ezeknek a gyökerét elég mélyen kell keresnünk. Egy gyermek persze, hogy nem szeret ceruzát fogni, ha nem megy neki ügyesen, hisz hamar elfárad így a kis keze. Nyilván nem szeret rajzolni, ha nincs benne sikerélménye, mert nem tudja jól fogni a ceruzát.
A finommotorikus képességek fejlesztése már egészen kis korban elkezdhető és ajánlatos is. Az ujjak megerősítése időben, hozzájárul majd később ahhoz, hogy a gyermek stabilan fogja a ceruzát, így sikerélményhez jusson, szép legyen a külalakja az iskolában és szeressen rajzolni is. A rajzolás pedig gyermekkorban nagyon is fontos. Mi felnőttek sok mindenben ki tudjuk könnyen fejezni magunkat, sport, művészetek és egyéb hobbik. Egy gyermek legjobban a rajzokban, színekben tudja kiadni a benne rejlő kis világot. Nem véletlen, hogy pszichológiai vizsgálatokon is elsősorban rajzoltatják a gyermekeket. Fantáziaviláguk is fejlődik ezáltal és feszültség, öröm, bánat, minden kifejezhető vele. Egy szóval: az érzelmei.

Szeretnék Veletek 10 egyszerű játékfajtát és ötletet megosztani, melyekkel a gyermek finommotorikus képességei könnyen fejleszthetők otthon, szakember segítsége nélkül is. És talán a legfontosabb, hogy észrevétlenül. Hisz ezzel is sokszor találkozom:
“Zsuzska, velem otthon nem ül le a füzet elé.”
“Miért csak itt csinálja meg a Pöttyösben?”

Rafináltak ezek a kis lurkók. 🙂 Nagyon jól tudják ők, hogy anyát és apát könnyebben rávezethetik egy kis engedékenységre, mint egy szakembert, aki munka- és kötelességtudatból kis létszámú, vagy akár egyéni fejlesztés részeként teszi ezt. Nálam például nem mondanak nemet, mert akkor tudja, hogy nem lesz annyi matricája vagy piros pontja, mint X.Y.-nak. Ez így lesz az iskolában is. Sajnos a mai gyerekek elég hamar belekényszerülnek egy motiváló, versenyszerű oktatási rendszerbe. Ez nem minden esetben baj, bár tudnék vitatkozni a magyar oktatási rendszerrel…

Jöhetnek az ötletek?

1. Gyurma

Nagyon jól fejleszti a kézügyességet a puha gyurma nyomkodása, gyúrása, sodrása, formázása.
Ha még külön meg is spékelnénk a dolgot, akkor apró pici magvakkal díszíthetjük is együtt, amelyeket a gyermek előtte darabonként válogathat. Az én személyes kedvencem a só-liszt gyurma. Sokáig puha, és ha véletlenül a kisebb gyermek megkóstolná, akkor sem lesz belőle baj.

Könnyen elkészíthető:

2 csésze liszt

1 csésze finom só

1 csésze víz

pici olaj, hogy szép fényes legyen

 

2. Tészta

A képzelet határtalan, hogy mit kezdetek vele. Csak néhány ötlet. Spagetti tésztára felfűzni a penne tésztákat. Karkötő, vagy nyaklánc készítése tésztából. Akár szemenként festeni is lehet őket.
Előre nyomtatott képre tészta ragasztása egyenként szuper elfoglaltság.

3.  Csipesz

A csipesz talán az egyik legjobb tárgy az előkészítésre, hisz a hüvelyk-mutató-középsőujjakat veszi igénybe, amelyek a legfontosabbak a ceruzafogásnál. Lehet őket színek szerint válogatni például konyharuhára csiptetve. Vagy csak teregessetek ki együtt. Lehet akár elrejteni a lakás minden zugában egymás elől. Te vagy a kék, ő a piros csipesz. Rejtsétek el több ponton őket valahová felcsiptetve és megadott időre indulhat a “kincsvadászat”.

4. Papír

Szuper dolog a papírt tépni, galacsint gyúrni belőle, majd mozaikképet ragasztani utána.

5. Olló

Add bátran a kezébe! Ma már minőségi gyermekollókat lehet kapni, amelyekkel nem kell túlizgulni a dolgokat. Természetesen ne hagyd magára ezzel az eszközzel! Vágjon! Nyírjon! Amennyit csak bír. Mindegy, hogy milyen formát, hogy sikerül, a lényeg, hogy ollót fog. Erősödik a csuklója, és az ujjai is. Később pedig, ha már nagyobb, megbeszélhetitek, hogy melyik ujjat hova célszerű tenni, hogy vonal mentén, formákat is sikerüljön vágni.

6. Gombok

Színek szerint, nagyság szerint lehet válogatni. Képeket, számokat, betűket rakhatunk ki belőle. Fűzhetjük őket cérnára, fonalra. Észrevétlenül is az egyik legjobb finommotorika fejlesztő tárgy.

7. Fonal

Minden háztartásban megtalálható a papírtörlő. Őrizd meg a gurigát. Egyet neki, egyet neked. Kössetek fel rá egy fonalat, másik végére pedig egy kisautót, vagy plüssállatot. Bármit, ami számára kedves. Máris indulhat a verseny. Ki tudja előbb feltekerni a gurigára a tárgyat. A marok mozdulat miatt erősödnek az ujjak, a guriga tekerése pedig a csuklót erősíti.

8. Lego

Bár én személy szerint nem szerettem gyerekként legozni, de tudom, hogy az emberek 90% imádja. Köztük a gyerekek is. Tökéletesen fejleszti a finommotorikát az apró darabok miatt. Mindemellett a fantáziát, logikát és a koncentrációt is.

9. Építőjáték

Már egészen hat hónapos kortól óriási kínálatot találunk építőkockákból a boltok polcain. Jól fejlesztik a szem-kézkoordinációt. A kockák mérete pedig minél kisebb a koruk növekedésével, annál jobban ügyesítik az ujjaikat.

10. Vasalható gyöngy

Személyes nagy kedvencem. Nálunk imádják a gyerekek. Több ezer darab elfogy fél év alatt. Különböző forma alapokat lehet már kapni a boltban, amelyekre az apró színes gyöngyöket fel kell helyezni. Ezeket sütőpapír segítségével levasaljuk és egy örök darabot kapunk. Az alap pedig újra felhasználható.

 

Remélem akad olyan ötlet, amely Nálatok is beválik. Jó játékot és sikeres észrevétlen fejlesztést!

Szívesen olvasok személyes tippeket. Nálatok milyen játékok váltak be otthon finommotorika fejlesztésére?